"Kulturális élményekben és világsztárokban gazdag lesz a kínálat a nyári fesztiválokon."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Fesztiválok világsztárokkal

Kulturális élményekben és világsztárokban gazdag lesz a kínálat a nyári fesztiválokon.

Az idei nyár fantasztikus kulturális élményeket kínál, szerte az országban. Íme néhány a legjobbak közül.


 

Az örök Sziget


A szabadság szigete – így hirdeti magát a világhírű Sziget Fesztivál, mely 2024-ben augusztus 7-től 12-ig kápráztatja el hangulatával, fellépőivel a szigetlakókat. A szervezők idén is kiemelt figyelmet fordítanak a vendégélmény növelésére. Higiéniában már az európai fesztiválok élvonalába ért fel a fesztivál. Látványvilága az ígéretek szerint tovább fejlődik mind a vendégtérben, mind a programhelyszíneken. Fenntarthatóságban is további fejlesztések várhatók.  A szállások kínálata is változatos lesz.

Ezúttal is szupersztár érkezik a nagyszínpadra a nyitónapon. A valósággal újjászületett Kylie Minogue, a BRIT Awards Global Icon-különdíjasa lett, és új albumának egyik daláért (Padam Padam) Grammy-díjat is érdemelt. Tension című új lemeze könnyed dalok gyűjteménye, hallgatóját egyből táncra perdíti. A nagyszínpad esti sztárjai között ott lesz Sam Smith, Liam Gallagher, Halsey, Martin Garrix. Korábbi sávokban találkozhatunk többek között olyan előadókkal, csapatokkal, mint: Skrillex, Stormzy, Fisher, Raye, Janelle Monáe, Tom Odell, Louis Tomlinson. A magyar zenészek közül ott lesz Azahriah, a Beton.Hofi és a Margaret Island.

A további Sziget-fellépők felsorolása a nagy kínálat miatt nehéz, de még a fellépőhelyek megemlítése sem egyszerű, annyi a helyszín. Ilyen többek között a Revolut Stage, a Bolt Party Arena, a Yettel Colosseum, a Global Village, a Pop Tribute Stage, a Theatre-and-dance Corner, az ArtGarden. Aki pedig a vízpartra vágyik, az a Duna partján, a Sziget Beachen pihenheti ki a fáradalmakat. A helyszínek és az előadók teljes listája már elérhető a Sziget weboldalán.


VeszprémFest: jön José Cura és a Toto

 

Legyen vidéki végvára a világszínvonalú zenei produkcióknak Veszprém! Változatlanul ez a küldetése a VeszprémFest szervezőinek, akik évről évre a vár főterére, a Szentháromság térre, e valóságos barokk anfiteátrumba hívják a világ vezető művészeit, a legváltozatosabb zenei műfajokban. 2024 nyarán, július 16-tól 20-ig a História Kertbe és a Jezsuita Kertbe is várják a közönséget.

A nyitónapon a Milky Chance duója érkezik, mely a folk, a rock, a reggae és a jazz elemeiből építkezik. Másnap José Cura tenor lép fel, aki ma már a legjelentősebb operaszínpadok sztárja. Jön Paloma Faith brit énekesnő, valamint Gregory Porter amerikai jazz-soul énekes, aki nyolc éve Magyarországon először éppen Veszprémben adta első koncertjét. Azóta a műfaj legnagyobbjai közé emelkedett. Snétberger Ferenc gitárművész társaival három estén is fellép a Jezsuita Templomkertben.

A vasárnapi záróbulit a Toto adja. A hetvenes években alakult, kortalan, amerikai progresszív- és hard-rockot játszó együttes Steve Lukather gitáros-énekessel és Joseph Williams énekessel látogat Veszprémbe. A héttagú zenekar elénekli majd sikerdarabjait Magyarországon is népes rajongótáborának. Ki ne emlékezne dalaikra: Rosanna, Hold the Line, Africa. Részletes programajánló a VeszprémFest weboldalán.

 

Paloznaki Jazzpiknik, világsztárokkal


Amikor 2012-ben egy kis tájház udvari buliján elindult a jazzpiknik, senki nem gondolta volna, hogy bő tíz évvel később háromnapos, négy színpados, negyven koncertes, nemzetközi fesztivállá nővi ki magát. Tavaly már 20 ezer ember volt kíváncsi csak az esemény zárónapjára. A Balaton északi partjának falucskája – Füredtől mindössze tízpercnyi autózással – idén is a zene és a bor ünnepére hívja vendégeit, minőségi nedűkkel, külföldi sztárvendégekkel.

Augusztus első napján itt lesz Anastacia, a második napon Tom Hadley lép fel. Ha névről nem mindenkinek ugrik be, akkor elég annyit írni róla, hogy ő volt a Spandau Ballet énekese, aki most is elénekli a zenekar világsikereit (Only When You Leave, True, Gold, I’ll Fly for You). A Morcheeba játéka a zárónap fő eseménye lesz a nagyszínpadon. De érkezik a The Brand New Havies, Son Mieux és az MF Robots is. Bővebb információk a Paloznaki Jazzpiknik hivatalos weboldalán.


Hatalmas színpad, látványos előadások


A Margitsziget nagy szabadtéri színpada csaknem háromezer nézőt tud befogadni. A rendezőkre, művészekre különleges feladat hárul, hogy betöltsék játékkal, látvánnyal, s hogy mindenki jegyvásárlót szórakoztatni tudjanak. Idén is lesz opera és operett, kortárs balett és multimédiás élőzene-show, musical és újcirkusz-bemutató, koncert és koncertszínház. De még karibi napok és bórkóstolók is várják a publikumot.

Íme néhány különlegesség a változatos programok közül. Franciaországban él és alkot a fiatal szerb származású, világhírű hegedűművész Nemanja Radulović, aki vonósegyüttese kíséretében sajátos stílusban, nagy virtuozitással dolgozza fel múlt századok zeneszerzőinek ismert darabjait.


Bő három évtizede fergeteges mozisiker volt Glenn Close és John Malkovich főszereplésével a Veszedelmes viszonyok című, XVIII. századi intrikus történet. A Pierre Choderlos de Laclos műve alapján készült kosztümös színházi produkció Mozart műveivel egészül ki a Müpa, a Budapesti Dohnányi Zenekar, a Margitszigeti Színház és a Zempléni Fesztivál közös vállalkozásában. A főszereplők Ónodi Eszter és Adorjáni Bálint. A főszereplők körül sündörgő urakat és úrhölgyeket, inasokat és szobalányokat a Bozsik Yvette Társulat művészei jelenítik meg.


Nem gyakori, hogy egy művész egyenesen a Zöld-foki-szigetekről érkezzen. Luna stílusharátokat átlépve énekli dalait a nagyvilágban, hangulatosan, nagy-nagy sikerrel.

 

A csodálatos magyar jazz – ez a címe a Magyar Jazz Szövetség gálaműsorának, melyben ötvennél is több magyar művész játékát, énekét élvezhetjük. Az igényes, könnyedebb műfajt egy-egy koncert erejéig Kökény Attila, Caramel és a Budapest Bár képviseli majd. A Margitszigeti Színház teljes programja itt megtalálható


Hipnotikus fénydimenziók


Július 4-e és 7-e között Pécsett, a 8. Zsolnay Fényfesztiválon a belváros harminc helyszínén a fény válik főszereplővé. A Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny keretében öt alkotást is megcsodálhat a közönség a Székesegyház homlokzatán: háromdimenziós, hanggal kísért, fényből szőtt animációk tűnnek fel, az idei központi témát, a bűvös kockát megjelenítve.

A Pécs belvárosát behálózó fénykörút installációs alkotásaival a Fény Útját járhatjuk be. A Kodály Központ hangversenytermében több száz vörösen izzó óriás lézernyaláb koreografált mozgása csodálható meg, az Árkád Pécs Bevásárlóközpontban száz négyzetméteres LED-falon az élet eredetének története formálódik át virtuális fantáziavilággá, a Balokány Liget pedig elvarázsolt fényerdővé változik.

A Zsolnay Negyed több kiállítást is kínál, így az m21 Galériában Street Up című tárlatot. Bővebben itt olvashatunk a látványos helyszínekről és programokról.

La femme La femme cikke 2024. július
címkék:
Fesztivál | Nyár | Zene
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.